Old school Ribeiro på brugte kastanje- og egetræsfade
225,00 kr.
Magisk blend på treixadura, godello og loureiro
Alebub er Iria Oteros topvin. Den er naturligvis fra Irias nexus: Ribeiro, som er Irias fødested.
Iria har en ph.a. indenfor ønologi og har arbejdet på forskellige vingårde i Galicien i mere end 12 år inden det blev til eget projekt. Hun har meget stærke meninger om arbejdet i både mark og kælder. Meget kompromisløst – og det kan smages i disse meget rene og præcise vine, der har masser af peronlighed og terroir over sig.
Alebub er et field-blend. Treixadura, godello og loureira. Druerne står sammen på marken i en jordbund præget af granit i et område der hedder Vieite. Marken ligger i 250m højde.
Fra 2022 er den tidligere topvin Cosco nu blandet ind i Alebub. Cosco var baseret på druer fra samme mark og samme vinificering med en væsentlig undtagelse, nemlig at den har ligget på kastanjefade. Det gør den halvdel fortsat. Faktisk er det lidt mere end halvdelen, der ligger på kastanje, da dette fad/fudre er på 650l og egtræet blot 500l
Druerne høstes på samme tidspunkt, og de presses og fermenteres simultant. Præcis som man altid har gjort i Ribeiro. Mosten ligger 14 måneder på brugte fade inden der flaskes. Dermed dels franske fade og dels kastanje fade. Da fadene er så store, får de reelt meget lidt kontakt med træet.
Inden flaskning blandes de to fade og får 3 måneder på stål, så det finder sammen.
Alebub er uden tilsat svovl og dermed naturvin i sin reneste form. Dem finder man ikke mange af i Ribeiro, men Iria er så tro mod gamle Ribeiro som muligt; og med den ene halvdel fra kastanjefade, så kan det virkelig ikke blive mere old school Riberio. Kastanjefadenes struktur er lidt mere åbne, og dermed får du reelt en meget mildere version af Cosco – eller en lidt mere struktureret Alebub.
Alebub uden tvivl noget af det sjoveste, som du kan finde i Ribeiro. Det ældste DO i Galicien, som langsomt er ved at arbejde sig tilbage til fordums styrke takket være små projekter som Irias og El Paraguas, hvor de med Atlantico også arbejder med godello og treixadura.
Både fad og bærmen sætter sit præg på denne runde og hele vin. Smid noget fisk på panden med en bunke smør, så er du godt i gang. Gerne med en masse grøntsager som asparges, fennikel, blomkål som du steger hårdt af.
225,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.