Skarp og præcis Albariño fra troldmanden bag Bodegas Albamar.
145,00 kr.
Xurxo Alba lever et liv med fokus på vinen og druen. Da vi for en del år siden smagte netop denne her albarino i Spanien, der stod det klart, at ham her skulle vi snakke med. Det viste sig dog, at Xurxo er i marken eller i kælderen, og han er faktisk ret svært at få fat på. Så da vi endelig fik fat på Xurxo i slutningen af 2019, så var der smil fra det ene øre til det andet - og da vi først fik smagt de mange forskellige vine fra Xurxos hånd i begyndelsen af 2020 i en lille krog af Spanien, så kunne smilet ikke komme af vores ansigter igen. Det her er vin, som du aldrig har forestillet dig bliver lavet i det nordvestlige hjørne af Spanien!
Xurxo laver mange sjove, finurlige, lækre og naturlige vine. Vine der tager udgangspunkt i historien og nutiden på en og samme tid, men på trods af de mange forskellige vine og stilarter, så starter det hele ved denne albarino Albamar, som er Xurxo vigtigste vin.
Albariño bruges flittigt i Galicien, men det er kun i Rias Baixas, at vinen typisk er en enkelt-drue vin. Druen byder på over-middel syre og en tyk skal. I stil minder den lidt om Riesling, men er sin egen. Behandlet korrekt, byder vinene her fra Rias Baixas på salt, flint, syre, friskhed og skarphed. Rias Baixas ligger lige på den spanske side ved grænsen til Portugal, hvor de bruger albariño til Vino Verde vinene.
Modsat mange vingårde i Rias Baixas benytter Albamar sig næsten aldrig af malolaktisk gæring. Derved står vinen langt mere skarp og med en tilstedeværende syre og nerve end de øvrige vine fra området. Sammenligningen med Riesling, som albariño ofte sammenlignes med, forstås til fulde, men tag endelig ikke fejl - de to vintyper er ikke ens - og det er også uretfærdigt overfor dem begge at hævde andet.
Albamar 2021 har ligget dels på stål og dels på 2.500 liter fudres (20%) i omkring 8 måneder. Vinen har ligget med bærmen, hvilket netop er med til at skabe en balance op imod syren og fravalget af malolaktisk gæring. Her kombineret med Atlanterhavet og drænet jord fuld af granit. På den måde minder fremgangsmetoden om Albamar 2020 og 2019, men vinene er forskellige. Forskelligheden giver sig først og fremmest i udtryk i, at 2021 er en mere kølig årgang end 2020. Du får mere freiskhed, men også mere sammenhæng. Lige når du åbner flasken er der reduktive noter, men flinten lægger sig igen. 2021 er måske noget af det bedste vi har smagt fra Xurxos hånd i 2-3 år.
Druerne stammer fra forskellige marker i området Val do Salnés, der netop er hjemstedet for nogle af de bedste druer/marker. Så vidt muligt tilstræbes en økologisk tilgang i markerne, og altid økologisk og minimalistisk i kælderen.
Blæksprutte og skaldyr er helt oplagt, men kan bruges til alt ikke for tungt fisk og hvidt kød, hvor du gerne vil have lidt syre og stuktur med i glasset. Asparges er også et godt match.
2021 Årgang
5 stjerner Gastro
6 hjerter (ud af 6) Vino y Tapas "vin i verdensklasse"
2020-årgang
James Seckling 93P
Parker 93P
2019-årgang
92P Parker
5 stjerner gastro "Spiller han falsk, ham Xurxo Alba Paldin? Har han ikke gehør? Er han kunstner, fritænker eller bare skør og lever i en anden verden? Hans vinøse "musik" rummer ofte en skævhed, en interessant ridse i lakken, noget, der afviger fra perektionen, som jo bekendt bare er lig med kedelighed. Hans spritfriske albariño spiller dog inden for rammer af, hvad vi normalt forstår ved vestlig vinøs "musik". jeg kunne nemt kalde den grüner veltliner, fuld af hvid peber og atlantisk saltvand, agurkesaft, limeskal og rammer præcis dér, hvor Rias Baixas skal ramme - lige ned i en tallerkenfuld friterede anjoser med karamelliseret citron. hold da kæft, der smager godt! René Langdahl
145,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.