"Mineralitet i sin reneste form" - Gastro, Maj 2024 om 2022'eren
195,00 kr.
Atlanterhavet møder fastlandet i smukt blend
2023 er landet. Det føles som en evighed siden, at 2022 blev udsolgt, men nu er allokeringen or 2023 landet; og er kommer ikke mere end 2 paller om året fra det lille hus. Så det gælder om at holde sig til 🙂
El Paraguas er et parløb mellem Felícisimo Pereira og vinmand Marcial Pita. Felícisimo er ønologen, og udover El Paraguas arbejder den berømte vinmand som konsulent på flere bodegaer i området. Pita har arbejdet med vin siden han var 16 år gammel - og sammen har de skabt, hvad Parker har kaldt den mest lovende bodega i Ribeiro.
Atlántico, som er gårdens hovedvin er TO gange kåret (blindt) til at være den bedste hvidvin i kategorien fadlagret Crianza af sammenslutningen af spanske mad- og vinjournalister (AEPEV) i Spanien. Det blev den igen senest med 2018-årgangen, der i øvrigt var den første årgang, som vi fik den til Danmark og tidligere i 2013.
Druerne stammer fra deres vingård La Cabrita, men der er også druer fra topmarken Castiñeira i blended, der ellers hovedsageligt bruges til vinene Sombrilla og Fai un. Alla druer høstes ved håndkraft. Naturgær og minimal intervention præger kælderarbejdet, dog tilsættes lidt svovl undervejs - bl.a. for at undertrykke malo. Der arbejdes også aktivt med temperaturstyring i kælderen.
2023 er var lidt køligere end 2022. Mineraliteten og det tydelige præg fra Atlanterhavet er mere fremtrædende end i 2022, og der er i høj grad tale om en lækker og super tilgængelig flaske hvidvin. Stenfrugterne og det indadvendte fra druen treixadura, syren fra albarino og strukturen fra godello, og masser af terroir fra Ribeiro, der faktisk godt kan blive ret varmt i sommermånederne. Kernen i vinen er tydelig og skaber en flot tekstur.
Godelloen får lov til at ligge op tre måneder på 600 liters store brugte egetræsfade fra Bourgogne. Fad er til stede i vinen, men den er let underspillet, og ligger igen flot op ad den ranke Albarino og Treixadura, som begge har ligget på stål. Alle tre druer ligger på tank/fad alene og blandes sidst i proessen.
I glasset har du en flot, læskende og balanceret vin, som bærer præg af Atlanterhavsregionens natur med deraf følgende friskhed, mineralitet, struktur, fedme og en fin syre. Dertil en anelse fad og lys frugt, som introduceres i lag.
2022 var nok den årgang, der har favnet bredest hidtil, men 2023 har lidt mere personlighed og en kerne af noter, som 2022 må være dybt misundelig på 🙂
Drik den til fisk og skaldyr. Drik den til sushi. Med de små noter af fad går den også godt til stegt fisk med beurre blanc. Den må godt være let nedkølet, men ikke for kold. Også skabt til krabbe og hummer.
2022
Gastro: 5stjerner.
Parker +92P: "2022 was a very warm year throughout Spain, which suffered a torrid summer, very warm in Ribeiro too, the warmest since 2003 and also very dry, the driest since 1995. The 2022 El Paraguas Atlántico, their most affordable wine, produced with 88% Treixadura, 8% Godello and 4% Albariño from different vineyards in the Avia Valley, kept a moderate 12.5% alcohol and very good freshness and acidity, balanced and clean. The varieties fermented separately with indigenous yeasts in stainless steel and oak barrels, with the Godello aged in barrel for three months. It was an unusually healthy vintage, and the wines are also healthy and gentle. 15,600 bottles were produced. It was bottled in May 2023."
2021
Parker 93P
2020
Guoa Penin 91P
2019:
Jyllands Posten 91P: "Frugtig, mineralsk, ganske kompleks hvidvin, pirrende i sin karakter. meget harmonisk og en perfekt ledsager med sin præcise syre [til sushi]. 91point. Anmeldt ved 175kr per flaske.
Guia penin: 93Point
2018:
Parker 93P: The very young 2018 El Paraguas Atlántico wants to express the character of the Avia Valley and is produced with grapes from three vineyards there—88% Treixadura, 9% Godello and 3% Albariño fermented separately in stainless steel or 600-liter French oak vats. 2018 was a cool and rainy vintage. It's a sharp and textbook white Ribeiro with the aromas of moss and river stones, the freshness of the granite soils and the acidity of a cool year. Only the Godello matured for three months in used 600-liter French oak barrels. It feels young and harmonious and seems to have the ingredients to develop nicely in bottle. 14,200 bottles produced. It was bottled in May 2019.
2017:
Parker 92P
2017: Ugens vin i Ekstrabladet
195,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.