Hvidvin fra Etna med mineralsk og frisk profil
Original price was: 185,00 kr..95,00 kr.Current price is: 95,00 kr..
På den nordøstlige side af vulkanen Etna på Sicilien holder det lille familiehus Quantico til. Emanuela er netop ved at overtage ansvaret for gården, der ligger i den lille kommune Linguaglossa, og dermed er det 3. generation Raiti, der laver vin og dyrker druerne. Faren Giovanni overtog ansvaret fra sin far; og selvom Giovanni ikke stopper med arbejder på vingården, så er det Emanuela, der skal tage mere og mere over.
Familien Raiti har tidligere solgt deres druer videre til 3. part, men i 2009 etablerede familien sammen med Pietro Di Giovanni Quantico-projektet, hvor fokus er at skabe deres egne vine, der afspejler jorden og druerne. Tilsammen har de 10 Ha med druer, der ligger på nogle af de bedste steder i området, når der tales om at dyrke vin på Etna. Den vulkanaske jord og det helt unikke mikroklima skaber flotte og rene vine med struktur og små vulkanaske knitrende noter. Dertil kommer de helt specielle blide og fine karakteristiske noter fra de lokale hvide druer som carricante, catarratto og grillo. Specielt den hvide fra Quantico har tydelige noter fra Etna over sig, hvor mineralitet, flint og røg ligger i lag i denne hvide rene vin, hvor carriante fylder ca. de 70%. Carricante’en står for mineraliteten; catarratto spiller ind med krop, fylde, citrus og urter; grillo’en byder typisk på stenfrugter.
Vinmarkerne ligger i gennemsnit 600-800 meter over havets overflade og der dyrkes generelt nerello mascalese, nerello cappucio, carricante, catarrotto og grillo på de 10 Ha. Stokkene står direkte i i solen under den varme sommer og er dækket af sne, når den kolde vinter rammer. I løbet af dagen udsættes druerne også for stor variation i temperatur, og dette er med til at skabe stærke og dominerende duft- og smagsnoter i vinene.
Giovannis fokus er markerne, og både Giovanni og Emanuela kalder sig selv bønder. Vinen laves i markerne; og i kælderen er fokus på minimal intervention, der skaber rene og præcise vine, hvor terroir, druens naturlige egenskaber og årets gang sætter sit eget præg på vinen.
Druerne plukkes typisk i september, når det er den hvide, der skal laves. Det er 70% carricante og de sidste 30% er 50/50 mellem grillo og catarotto. Druerne håndplukkes. presses let og har let skinkontakt i 8-10 timer. Stål. Let filtrering og når vinen flaskes tilsættes en lille smule svovl.
Druerne er en kombination af den gamle vinmark, hvor stokkene er op til 100 år gamle og marken, som Giovanni kalder den nye, hvor stokkene er omkring 10-20 år gamle.
Etna er i stigende grad blevet fokus for vinkunstens dyrkning, og antallet af større vinhuse, der har købt sig ind er stort. Det vrimler med nye navne og nye marker; og dygtige ikke-sicilienske vinologer; og selvom Quantico er et relativt nyt hus med etablering i 2009, så er gården faktisk blandt de ældre på Etna. Inden for de sidste 20 år er antallet af vinmarker øget fra omkring 400 ha til ca. 1200 ha. Så der sker ting og sager omkring den gamle vulkan – der i øvrigt stadigvæk er aktiv.
Vinen er frisk og smager decideret af vulkan – røget fisk, stenbiderrogn, skaldyr, ceviche
Original price was: 185,00 kr..95,00 kr.Current price is: 95,00 kr..
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.