Etna og nerello mascalese i symbiose
Original price was: 195,00 kr..95,00 kr.Current price is: 95,00 kr..
På den nordøstlige side af vulkanen Etna på Sicilien holder det lille familiehus Quantico til. Emanuela er netop ved at overtage ansvaret for gården, der ligger i den lille kommune Linguaglossa, og dermed er det 3. generation Raiti, der laver vin og dyrker druerne. Faren Giovanni overtog ansvaret fra sin far; og selvom Giovanni ikke stopper med arbejder på vingården, så er det Emanuela, der skal tage mere og mere over.
Familien Raiti har tidligere solgt deres druer videre til 3. part, men i 2009 etablerede familien sammen med Pietro Di Giovanni Quantio-projektet. Tilsammen har de 10 Ha med druer, der ligger på et af de bedste steder i området, når der tales om at dyrke vin. Den vulkanaske jord og det helt unikke mikroklima lige her skaber flotte og rene vine med struktur og små vulkanaske knitrende noter. Dertil kommer de helt specielle blide og fine karakteristiske noter fra druen nerello mascalese – og pludselig har du en helt unik vin, profil og smagsnoter, du ikke kan finde andre steder. Det er Etna.
Vinmarkerne ligger i gennemsnit 600-800 meter over havets overflade og der dyrkes udover nerello mascalese også nerello cappucio, carricante, catarrotto og grillo. Stokkene står i i solen under den varme sommer og er dækket af sne, når vinteren rammer. I løbet af dagen udsættes druerne også for stor variation i temperatur, og dette er med til at skabe stærke og dominerende duft- og smagsnoter i vinen.
Giovannis fokus er markerne, og både Giovanni og Emanuela kalder sig selv bønder. Vinen laves på markerne; og i kælderen er fokus på minimal intervention og præcise og rene vine, hvor terroir, druens naturlige egenskaber og årets gang sætter sit præg på vinen.
Druerne plukkes typisk i oktober. Det er næsten 100% nerello mascalese i den røde. Maceration i to uger ved 24 grader, helklaser. og let pigeage. Derefter kommer den ene halvdel på stål og den anden halvdel på barriques, der blev taget i brug tilbage i 2013. Efter 14-15 måneder flasker de vinen, hvor en let filtrering udføres og en lille smule svovl tilsættes. Derefter endnu flaskelagring inden vinen sendes afsted.
Druerne er en kombination af den gamle vinmark, hvor stokkene er op til 100 år gamle og marken, som Giovanni kalder “den nye”, hvor stokkene nu er omkring 10-20 år gamle.
Etna er i stigende grad blevet fokus for vinkunstens dyrkning. Antallet af større vinhuse, der har købt sig ind er stort, og det vrimler med nye navne, nye marker og dygtige ikke-sicilienske vinologer; og selvom Quantico er et relativt nyt hus med etablering i 2009, så er gården faktisk blandt de ældre på Etna. Inden for de sidste 20 år er antallet af vinmarker eksempelvis øget fra omkring 400 ha til ca. 1200 ha. Så der sker ting og sager omkring den gamle vulkan – der i øvrigt stadigvæk er aktiv.
Som Giovanni siger, så er Quanticos Etna Rosso en ren, præcis og terroir drevet vin. Det kræver også rene smage. Tatar, svinemørbrad, kylling i ovnen, cold cuts
Original price was: 195,00 kr..95,00 kr.Current price is: 95,00 kr..
Du har ikke tilføjet noget til kurven.