Blancs de noirs på den blå drue Caiño. Tilbage til fortiden.
185,00 kr.
Blanc de noirs på druen caiño. Det ser du ikke ret tit!
Caiño er rød og dermed er Albino måske en rosé lavet på rødvinsdruen Caiño - deraf navnet (albino), men Xurxo kalder det faktisk selv en hvidvin, og det er nok også mere korrekt at kalde det en blanc de noirs. Altså en hvid lavet på mørke druer.
Druerne presses i blot 20 minutter, hvorefter skallerne fjernes fra mosten. Først ligger mosten på stål, derefter brugte 500L fade. Her får Albino'en lov til at ligge urørt, indtil næste års høst skal bruge fadene, og dermed flaskes vinen typisk i september, men i 2022 blev Albino flasket lidt tidligere. Det har Xurxo holdt fast i igen i 2023, på trods at, at det var et lidt køligere år end 2022; og 2023 er måske også den bedste version, som vi har smagt endnu. Farven er lidt mørkere og næsen er en flot blanding af kalk og noget floralt.
Vinen kan ikke få DO på grund af valg af druerne og metoden, men vinen fremtrylles og lagres i Riax Baixas, hvor druen Caiño står for blot ca. 1% af de plantede druer. Produktionsmetoden er ikke ny, faktisk er den ældgammel, men ikke brugt så hyppigt mere. På den måde er det næsten oplagt, at Xurxo naturligvis bygger et projekt op omkring metoden. Han vil bare gerne lege med traditionerne.
Albino er let syrlig med noter af hvid stenfrugt og røde umodne bær. Den skal drikkes ved omkring 12-14 grader, så de syrlige noter ikke tager over. Albino er blot et af de mange eksperimenter, som Xurxo Alba arbejder med; og typisk laver han mere end 15-20 forskellige vine hvert år.
Xurxo står for minimal intervention i både mark og kælder, så vinene tager udgangspunkt i jordbunden, druerne og materialevalg til lagring. Der arbejdes med skiffer, granit, ler, blød jord - for bare at nævne et udpluk.
Albino lavede Xurxo første gang i 2016; og heldigvis bliver han ved - det her er nemlig en virkelig anderledes og lækker oplevelse. Vi får kun meget små mængder hjem til DK. Ligesom næsten alt det hvide, som Albamar laver.
Husk: Drik vinen ved de 12-14 grader. De syrlige noter gør, at vinen ikke må være for kold
Der skal syrlighed på tallerkenen. Koldt kød med revet citrusskal er oplagt. Evt. med lidt råsyltet ribs. Fisk på grillen med en salat er også oplagt!
2023
Parker: 93P
2020 - 92P Parker. "The 2020 Albino, a white wine produced with red grapes, is a lot more austere than the 2019. This is crunchy, with vibrant acidity and a dry, long finish. 2,600 bottles produced".
2019 -93P Parker. "The blanc de noirs 2019 Albino was produced with red grapes that were pressed very lightly; it fermented in stainless steel and was kept unoaked with the lees and with full malolactic. It has a vertical profile, like a base wine for a sparkling wine, with developed aromas reminiscent of translucent red berries (acid berries), reminiscent of a Poulsard from the Jura, very unusual and unique. The palate is fresh and medium-bodied at 11.5% alcohol."
2018 - 93P Parker
185,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.