Off-dry Mosel med syre, frugt og mineralitet. Perfekt til Thaimad og bare til de varme dage.
150,00 kr.
Dajoar er et lokalt udtryk, der betyder “som i gamle dage”. Andreas Bender har valgt Dajoar som navn for at beskrive denne type af Riesling, som er en hyldest til den gamle stilart af Mosel-vine. Den er off-dry med en mildt søgende sødme, der balancerer flot på en sprød syre. Dertil er den lavet efter en mere traditionel og bæredygtig tilgang (respekt for terroir, håndplukning, masser af tid i vinmarkerne, skånsom behandling af druerne) kombineret med fokus på temperaturkontrol, fermentering i træ/eg, brug af stål og vildgær. Med andre ord møder fortiden fremtiden hos Andreas Bender.
Stilarten (Dajoar) laves hvert år i Leiwen af Bender, men det er ikke alle år, at der laves en Zenit. Det er kun, når høsten er overbevisende. Heldigvis har Andreas dog lavet den i både i 2017, 2018 og 2019, 2021 og igen her i 2022.
Dajoar Zenit byder på bunker af gul og hvid (sten)frugt, intense smage og mineralitet. Med en restsødme på omkring 14 gram, så har vi her en vin, som arbejder både med frugtsødmen og den rå sødme, som vi kender fra den klassiske Mosel-vin, men uden at forlade den tørre skala. Vinen skal også blive i det salte køkken, hvor den er en oplagt følgesvend til retter med blid sødme, karry, chili, syre, salt og sushi.
Druerne stammer fra marken Blattenberg, hvor de 55 års gamle vinstokke skyder mod himlen, uden at ret mange skud klippes af undervejs. Det er med til at sikre en sen høst, så vandet i planterne ikke alene går til druerne, men er med til at planten skyder hastigt mod himlen. Det kræver dog en del arbejde med bladene, så der bruges meget tid i marken.
Fra netop Blattenberg laver Andreas en Kabinett, Blattenberg, hvor sødmen er lidt over, men ikke meget. Andreas er vokset op med disse vine, og selv om han vine med meget mere sødme, så er de fleste fra tørre til halv-tørre.
Efter plukning og alkoholisk fermentering i kælderen kommer mosten i gamle klassiske untoasted trætønder på 1000l (fuder), hvor det hele ligger indtil flaskning.
Det her er klassisk Riesling fra Mosel, hvor der virkelig er værdi for pengene i flasken. Den kan drikkes til mad, men er også lækker en varm sommerdag. Som Gastro skrev om 2017 “..er den forbistret svær at holde fingrene fra, når man først har åbnet den..” Det er vi faktisk helt enige i – så køb rigeligt 🙂
Tag hul på Thai-køkkenet med denne super flotte afbalancerede hvid. En gang sushi vil også være en spændende ting. Satay-spyd vil være smukt. Svinebryst med fedme og salt altid smukt.
Vivino 4,2 på tværs af årgange
2017'eren:
Gastro april 2020 5/6 stjerner: "Dajoar betyder "som i gamle dage" og refererer til traditionen i Mosel med at lave vine med et vist niveau af restsødme. Her drejer det sig om 14 gram, som giver en vin med rund, sødmefuld karakter, uden at det tager fokus fra den friske syre. Der er noter af ananas, kokos, bergamotte og hvid peber. Der er masser af syre, flintet, røget mineralitet og en tæt cremet koncentration. der er endnu tale om en vårhare, som sagtens kunne ligge mange år på langs, men omvendt er den forbistret svær at holde fingrene fra, når man først har åbnet den, drikker den nærmest sig selv. Med sin lette sødme vil den snildt kunne klare asiatisk mad med en vis chilistyrke såvel som krydrerede retter eller en stegt jomfruhummer eller kammusling; stor bællefaktor og en meget fair pris - fem store stjerner"; Rasmus Palsgård.
Winelab 5/6 stjerner: Delikat, moden og lidt sødmefuld duft af klassisk Mosel Riesling med gule æbler og lidt honning. Rund og fyldig. Medium sødme i den delikate smag af gul honningmelon og æble. Flot afrundende syre. Yderst delikat vin, som er særdeles fair prissat. Stærk sushivin. https://www.winelab.dk/vinanmeldelser/bender_zenit_riesling_dajoar.html
150,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.