Garnacha til tatar eller paté
120,00 kr.
Birak er 90% garnacha og 10% tempranillo, og på den måde er det den oplagte entry vin for makkerparret Jon Aseginolaza & Pedro Leunda, der står bag det lille mikrohus Aseginolaza y Leunda fra Navarra. Oplagt fordi det tydeligt viser, at kærligheden er garnacha, men at de også er ret vilde med tempranillo-druen, så selvom fokus er på Navarras historiske drue, garnacha, så er det ikke dogme-baseret. Det skal nemlig smage godt.
Drueren stammer fra to små plots. Den største hedder La Pedrera og ligger ved Olite i 400m højde, hvor garnacha står i kalkholdig jord. De er sat i 1950, så her er planterne mere end 70 år gamle. Den anden mark ligger tæt ved Dicastillo, og her vokser tempranillo, garnacha og viura i et stort mix, hvorfor det er meget tænkeligt, at der også er lidt hvidt viura i vinen. Marken er sat tilbage i 1958. Begge marker er i øvrigt også basis til storebror cuvee, der dog lige spices lidt op af en super parcel ved siden af - men det viser tydeligt, at de mener det med Birak.
Høsten foregår ved håndkraft. Alle stilke fjernes og spontan fermentering sker på vildgær i stål. Under fermenteringen pumpes vinen kort hver dag. Det betyder, at vinen i bunden af fadene pumpes op fra bunden og ud over toppen, hvor skallerne ligger. Det er med til at trække ekstra tannin, farve og smag ud af skallerne.
Efter den alkoholiske fermentering presses vinen og flyttes til nye ståltanke, hvor malo gennemføres. Derefter flyttes en del af vinen til brugte franske egetræsfade, hvor det ligger i 3-4 måneder.
Efter naturlig klaring og uden filtrering hældes vinen på flaske. Her tilsættes en lille smule svovl.
2023 har er et lidt mere rent udtryk. 2022 havde en flot balance med et udtryk, der hørte hjemme i de lidt mørkere bær. 2023 er mere vertikal, rent og urtet - men fortsat får du i glasset en frisk, crisp og juicy vin med noter af frugt og krydderier.
Det er en god idé med lidt fylde og gode smagsstoffer. Mad med syre som friske tomater er også gode her. Magert rødt kød oplagt, og hvis du er til en god tatar eller vil have en vildtpaté, så er det her godt!
2023
René Langdahl 93P
Wine Advocate/Parker 92P
vin.connaisseur 93P
2022-årgangen
Jamie Goode 94P
Langdahl 92P
Tim Atkin 92P
Parker 92P
2021-årgangen
Wine Advocate/Parker, 2021: +91P "The 2021 Birak is a lot fresher than the 2020 I tasted next to it. The year was cooler and the ripening slower, and they picked the grapes earlier. The wine has lower alcohol (13.5%) and a more vibrant palate, with red berry fruit, some flowers and a citrus touch (orange peel) with an initial flinty/stony reduction. 4,090 bottles produced. It was bottled in March 2022."
120,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.