René Langdahl “WOW WOW WOW”
125,00 kr.
Jeg var egentlig på jagt efter en knastør Riesling, da vi i sommeren 2019 satte os ned ved et gammelt træbord på Weingut Bergdolt Lamprecht i Duttweiler sammen med Carolin Bergdolt og smagte på Carolis pinot blancs – eller weissburgunder, som de naturligvis hedder i det tyske. På stedet blev vi omvendt i troen omkring weissburgunder – og har helhjertet kastet vores kærlighed over dette gamle, men forholdsvis lille weingut (150.000 flasker om året), hvor der arbejdes økologisk og traditionelt med fokus på smag og præcision. Med Carolin i kælderen laves der fantastiske vine – og det er altså ikke bare Riesling, som der her laves på ekstremt højt niveau.
Carolin Bergdolt trådte til i kælderen som den nye generation i 2009, og dermed er det nu niende generation, der skaber vin i den lille by Duttweiler i Pfalz på det gamle kloster Bergdolt Lamprecht. Carolin har stået for omlægning af produktionen til en økologisk og biodynamisk vinproduktion, der tager udgangspunkt i de traditionelle arbejdsgange i vor moderne tid og respekt for jorden; og da Carolins far ikke kan holde sig væk fra vinen, så hjælper han stadigvæk lidt til i kælderen.
Bergdolts serie af weissburgunder er fantastisk – og Bergdolt er i øvrigt det eneste Weingut, der har en Weissburgunder på James Sucklings “Top100 German Wines 2018“. På Sucklings 2021 er der kommet flere vine på weisburgundere til, men Bergdolt ligger klart bedst på listen og var den første. Det afspejler flot det lange fokus på netop weissburgunderen, som Bergdolt har haft igennem generationer.
Det starter med Mineral, hvor du får en tør, men frisk og saftig vin der har en flot og ren struktur. Duften er fantastisk med æbler og muligvis lidt gul stenfrugt, og du kommer automatisk til at dufte flere gange, inden du smager på vinen, hvor du blot blive bekræftet i det, som din næse allerede har afsløret: det her er dejligt og med masser af frugt og syre. Topvinen er GG’en – fantastisk!
Den passer bredt til mange madtyper, men prøv svin. Det kan være en mørbrad, men også de lidt mere fede udskæringer vil passe godt til – og den præcise syre vil rense! Også en god all-around vin.
Druerne høstes manuelt, ligger på stål med gærresterne (sur lie) i 7 måneder og med en restsukker på under 1 gram per liter, har du virkelig en tør og vellykket vin.
2021 afspejler også, at året var et godt høst-år. Crisp og på et niveau, der er muligvis er det bedste indtil nu, hvis du er til de helt mineralske toner.
Mulighederne er mange. Prøv en pastaret med grøntsager eller Pasta Cabonara, men også en salat med couscus og lidt varme fra en chili vil gøre underværker.
2021
Rene Langdahl: Ugens Vine uge 19, "Frugten stammer fra Kirrweiler et ejendomsmæglerstenkast fra Duttweiler, hvor Carolin Bergdolt bor på det gamle kloster St. Lamprecht. Frisk, æblet duft, skarp og kontant på den moderne weisser eller sour-agtige måde, stikkelsbær i frisk udgave, hvide ribs, let bærmedybde, fantastisk skarphed og præcist attack, udblødende frugtighed, men har næsten samme syresom en stor riesling, tirrer tungen, stenet, stenmel og citronsaft i eftersmagen sammen med cidersyre. Vi snakker vin til 125 kr. Wow wow wow!"
2020:
Suckling: 93P
falstaff: 91P
2018-årgangen:
Gault Millau 2020: 88/100
Gastro 5/6 stjerner
125,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.