Weissburgunder i top klasse
320,00 kr.
I sommeren 2019 ledte tilfældighederne mig til Duttweiler, hvor det ældgamle weingut, Bergdolt Lamprecht, holder til. Turen rundt i Pfalz og Mosel var egentlig tilegnet jagten på stor riesling, og efter at have rejst rundt i en uge og smagt på 100 vis af rieslinge endte valget med at falde på Bender i Mosel og Bergdolt i Duttweiler.
Det var dog ikke rieslingen, der i første omgang slog benene væk under mig hos Carolin Bergdolt, det var faktisk serien af weissburgunders, som der laves på gården. At alt vin fra Carolins hånd så smager fantastisk er noget helt andet - og det gælder så sandelig også de rieslinge, som der laves her. Deres entry 1L rieslingen smed Gastro seks funklende stjerner efter. I øvrigt det samme som Gastro gav 1. lage weissburgunderen, Mandelberg.
Weissburgunder (kendt som pinot blanc uden fr Tyskland) bliver i stigende grad taget mere og mere alvorligt i Pfalz. Det var Carolins far, der først satte fokus på weissburgunder-druen. Kærligheden til denne drue har Carolin taget med ned i kælderen i forbindelse med, at hun har taget over. Dermed bliver Carolin 9. generation, der laver vin på det gamle kloster.
Planterne kigger mod syd. De er sat for omkring 35 år siden og står i det karakteristske "loess loam". Høsten er sen, og her var det oktober, 2019, at druerne blev udvalgt og høstet ved håndkraft, udbyttet er helt nede på 5000l per ha. Det siger næsten alt.
6 timer med skindkontakt, og så delvist stål og delvis fudres.
Syreniveauet er på 6,3gram per l og der er så lidt som 0,6 gram restsukker per liter vin tilbage. Det her er med andre ord tørt som du kan få det. Udtrykket er eksplosivt og friskt. Mange vil sammenligne det med chrdoanny fra Bourgogne, f.eks. Chablis. Men det er det ikke. Det her er weissburgunder fra Pfalz.
I øvrigt en vin, som ligger nr. 30 på James Sucklings 2021-liste over bedste tyske vine. Der er andre weissburgundere på listen, men ingen så højt som Bergdolts; og da Bergdolt i 2018 brød ind på Sucklings liste over bedste tyske vine med deres GG weisburgunder, der var der ikke andre weissburgunders på listen. Det siger næsten det hele.
Mager fisk. Ceviche. Mad rig på syre. Friske tomater med røget hellefisk.
Falstaff, 94P: Citrus aromas on the nose, along with a fine savouriness, flowers, some jasmine and mineral notes. The substantial palate is dense and compact, phenolic, underpinned by vivid acidity, and a pronounced salty-maritime expression, with good length.
320,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.