Xurxo Alba med en hvidvin på Godello anno 2019
179,00 kr.
Druerne til Ceibo stammer fra en lille parcel i Rúa i provinsen Valdeorras. Markerne ligger 500 meter over havets overflade og dyrkes efter økologiske principper. Det er herfra at Xurxo Alba demonstrerer ekstrem friskhed fra godello-druen i en vin der er et tydeligt eksempel på, hvor eksperimenterede Xurxo Alba er.
Xurxo Alba er manden bag Bodegas Albamar, der muligvis er en af de mest dominerende i billedet af ny-spansk vin i Galicien. Xurxo har stået i spidsen af den revolution, som der er sket i Spanien, og som har ført til, at rigtig mange toprestauranter i Spanien har vine fra Galicien (og Albamar) på kortet. Albamar er også begyndt at være efterspurgt uden for Spanien til specielt top-restauranter, og det har været ret svært at få en aftale på plads. Vi får meget små partier af de hvide til Danmark; og lidt mere af det røde, der endnu ikke er opdaget på samme niveau, som de hvide. Men det er givetvis blot et spørgsmål om tid.
I kælderen presses de håndplukkede druer med stilke i 2019-versionen. Gæringen er spontan med druernes egen gær. En lille smule svovl benyttes her for at undgå malolaktisk gæring, hvorefter 30% af vinen ligger sur lie på stål og de sidste 70% sur lie på gamle egetræsfade i ca. 8 måneder. I alt tilsættes der lige under 30 mg svovl i processen.
Vinen filtreres og klares meget let ved hjælp af ler.
I munden oplever du vinen som ren, skarp, frisk og rund på en og samme tid. Dette på grund af kombinationen af sur lie og den manglende malolaktiske gæring. Ceibo er tør og byder på flot citrus og lidt modne og friske frugter, hvor de flotte citrusnoter skaber balancen i en lækker vin på Godello, som ellers sjældent ses mange steder udenfor Spanien. Det her er indbegrebet af Xurxos fokus på det freiske element, og husk den skal drikkes ved omkring 10-12 grader.
Prøv at få fennikel indarbejdet i maden. Gerne også lidt og ris. Muslinger med fennikel er perfekt, men det høje niveau af syre gør også tomater ret gode til vinen.
91P Parker
91P Guia Penin
2017-årgangen
5 sjerner i Gastro
179,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.