Det kan virke lidt skræmmende at kaste sig over en hel smørstegt rødspætte, men det er faktisk en opgave, der kan løses forholdsvis nemt, hvis du gør to ting: 1) Læg din smørforskrækkelse uden for køkkenet og 2) Få hældt det glas hvidvin op til kokken med det samme.
- Vask og rens dine kartofler. Læg dem i en gryde, dæk med vand og en god sjat salt. Smid stilkene fra karsen i. Alt efter størrelse, så er kogetiden lidt forskelligt, men nye kartofler er hurtige til at koge. Når vandet koger, skruer du ned til lavt blus og lader det stå i 10-12 minutter med låg på. Men husk at mærke efter med en kødnål.
- Vask og rens dine rødspætter i koldt vand. Du skal være sikker på, at du får blodet, der sidder der, hvor hovedet engang sad, væk.
- Vend dine spætter i rugmel eller hvedemel. Dine spætter skal være dækket af mel.
- Tag to store pander med sliplet-overflade. (eller fire små pander eller en mega-stor pande) og varm neutral olie op, så det bliver godt varmt.
- Læg dine spætter på panden med den hvide side opad Skru lidt ned for varmen.
- Efter et par minutter kommer du 25-30 gram smør per fisk på panderne.
- Tjek fisken ved at løfte forsigtet op med spartel. Når fisken har fået en flot farve, vender du fisken.
- Nu skal der mere smør på. Hold en god varme, men pas på dit smør ikke brænder på.
- Nu kommer hele hemmeligheden bag smørstegt fisk (meunierestegt). Når smørret er varmt og bobler let, så tipper du panden, så smørret løber ned til kanten. Du tager en spiseske og bader fisken i det varme smør. På denne måde steger du fisken fra oven, og smørret løber ned i fisken og skaber den mest lækre fisk, som du kan forestille dig.
- Tag panden ned et par gange undervejs, så dit smør bliver varmet op. Og brug gerne 25 gram eller mere smør mere undervejes. Der skal hele tiden være et lille smørbad i panden.
- Denne “badning” fortsætter du med tre-fire-fem gange.
- Ialt skal den stege mellem 3-4 minutter på hver side.
- Slut af med salt og peber og tag fisken af.
Serveres med de kogte kartofler. Tag smørret fra panderne/panden og server til. Gerne med lidt frisk persille på toppen.
Hvad Drikker Man Til Smørstegt Rødspætte?
Mange vil pege på fadlagret Chardonnay, og det er da også en mulighed. Men ellers drop fad-noterne og så smørsmagen ind via vine med sur lie, og som typisk vil have mere syre end Chardonnay. Prøv Mandelberg Weisburgunder, Atlantico, Tempo eller måske Chardoanny fra Delfaud. Med smørnoterne kan en sherry også være et virkelig være et frækt og flot valg