Præcis albariño fra troldmanden bag Bodegas Albamar.
155,00 kr.
Xurxo Alba lever et liv med fokus på vinen og druen. Da vi for en del år siden smagte netop denne her albarino i Spanien, der stod det klart, at ham her skulle vi snakke med. Der er en direkthed og nerve i vinen, som er absolut helt unik!
Det viste sig dog hurtigt, at Xurxo er i marken eller i kælderen, og han er faktisk ret svært at få fat på. Så da vi endelig fik fat på Xurxo i slutningen af 2019, så var der smil fra det ene øre til det andet - og da vi først fik smagt de mange forskellige vine fra Xurxos hånd i begyndelsen af 2020 i en lille krog af Spanien, så kunne smilet ikke komme af vores ansigter igen.
Xurxo laver mange forskellige vine. De kan være sjove, finurlige, lækre og naturlige vine. men de er altid personlige og de tager altid udgangspunkt i historien og nutiden på en og samme tid, men på trods af de mange forskellige vine og stilarter, så starter det hele med den her albarino, som er Xurxo entry og definerende albarino.
Albariño bruges flittigt i Galicien, men det er kun i Rias Baixas, at vinen er en enkelt-drue vin. Druen byder på høj syre og en tyk skal. I syre-stil minder den lidt om Riesling, men den er sin egen. Behandlet korrekt, byder vinene her fra Rias Baixas på salt, flint, syre, friskhed, skarphed, spændstighed og præcision. Rias Baixas ligger lige på den spanske side ved grænsen til Portugal, hvor de bruger albariño til Vino Verde vinene og Atlanterhavet er den anden nabo.
Modsat mange vingårde i Rias Baixas benytter Albamar sig næsten aldrig af malolaktisk gæring. Derved står vinen langt mere skarpt og med en tilstedeværende syre og nerve end de øvrige vine fra området. Det skal dog siges, at der er flere og flere der også er begyndt at undertrykke malo'en. Sammenligningen med Riesling, som albariño ofte sammenlignes med, forstås til fulde, men tag endelig ikke fejl - de to vintyper er ikke ens - og det er også uretfærdigt overfor dem begge at hævde andet.
Albamar 2022 har ligget dels på stål og dels på 2.500 liter fudres (20%) i omkring 8-9 måneder. Som i 2021 har også 2022 ligget med bærmen, hvilket netop er med til at skabe en balance op imod syren og fravalget af den malolaktisk gæring. Tag dertil den store indflydelse fra det kolde og blæsende Atlanterhav og en sur jordbund præget af granit, så har du en magisk opskrift på vin i den absolutte verdensklasse! 2022 var lidt varmere end 2021, og det giver lidt mere krop og fylde til vinen i forhold til 2021, men nerven er den samme.
Druerne stammer fra forskellige marker i området Val do Salnés, der netop er hjemstedet for nogle af de bedste druer/marker. Så vidt muligt tilstræbes en økologisk tilgang i markerne, og altid økologisk og minimalistisk tilgang i kælderen.
Blæksprutte og skaldyr er helt oplagt, men kan bruges til alt ikke for tungt fisk og hvidt kød, hvor du gerne vil have lidt syre og stuktur med i glasset. Asparges er også et godt match og en tomatsalat er perfekt. Prøv også skaldyr fra dåse.
2021 Årgang
5 stjerner Gastro
6 hjerter (ud af 6) Vino y Tapas "vin i verdensklasse"
2020-årgang
James Seckling 93P
Parker 93P
2019-årgang
92P Parker
5 stjerner gastro "Spiller han falsk, ham Xurxo Alba Paldin? Har han ikke gehør? Er han kunstner, fritænker eller bare skør og lever i en anden verden? Hans vinøse "musik" rummer ofte en skævhed, en interessant ridse i lakken, noget, der afviger fra perektionen, som jo bekendt bare er lig med kedelighed. Hans spritfriske albariño spiller dog inden for rammer af, hvad vi normalt forstår ved vestlig vinøs "musik". jeg kunne nemt kalde den grüner veltliner, fuld af hvid peber og atlantisk saltvand, agurkesaft, limeskal og rammer præcis dér, hvor Rias Baixas skal ramme - lige ned i en tallerkenfuld friterede anjoser med karamelliseret citron. hold da kæft, der smager godt! René Langdahl
155,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.