150,00 kr.
PAI 2021 er endelig landet. En variant af albarino-druen, hvor Xurxo virkelig leger med mixet mellem gamle dage og moderne vin.
PAI betyder far på galicisk og vinen hedder PAI, fordi vinen netop er inspireret af, hvordan Xursos far lavede vin i gamle dage. Dengang var træ og malolaktisk gæring væsentlige dele af vinfremstillingen, men en stor forskel er også, at de typisk høstede meget sent, så druerne var så modne som muligt. I sagens natur var vinene typisk fede, cremede, tunge med begrænset syre.
PAI adskiller sig fra de gamle dage ved , at der ganske vist er brugt store fudres – men de er gamle og brugte. Dertil kommer, at dele af vinen har ligget på stål. Det, i sig selv, er med til at skabe en balance, som gør PAI langt mere interessant, end hvis den blot har ligget på brugt træ og lavet på modne druer.
En anden væsentlig faktor, der gør, at PAI alligevel ikke er, som vinen var for 20 år siden er, at den malolaktiske gæring kun er gennemført på halvdelen af vinen. Dermed får du masser af friskhed ind i vinen fra den del, der ikke har været igennem den malolaktiske gæring og byder dermed på masser af æblesyre.
Sidst men ikke mindst, så er høsttidspunktet som nævnt også markant tidligere. Så vinen er har masser af syre, men også en flot mundfylde. En spændende kombination af de to modsætninger, der normalt er kendetegnet for Rias Baixas. 2021 er dog et køligere år end specielt 2020. PAI 2021 er den mest sammenhængende version endnu; og 2019 var eller testvinder i Jyllands Posten, men vi spår 2021 en stor fremtid!
Xurxo Alba siger selv, at PAI er en hyldest til vores forfædre, forældre og fortidens måder at arbejde på. I samme ånd har rækken af PAI en flot og høj viskositet med bredde og lange smagsnoter. Den er vedvarende og holder dig fast i et jerngreb. Dette kombineres med syren fra albarino’en og friskheden fra den halvdel af vinen, der ikke har gennemgået en malolaktisk gæring. De to most er (som altid fristes man til at skrive) inkorporeret tæt på perfekt og byder dermed først på syrlighed, som erstattes de mere bløde noter.
Vinstokkene til PAI er fra parceller der er præget af sand og granit. Vinstokkene er omkring 40 år gamle og står med minimal intervention. Druerne presses hele og ligger ni måneder i de gamle fudres inden vinen flaskes og frigives. 2021 er frigivet lidt tidligere end 2020 og byder på et lidt mere køligt udtryk.
PAIs bedre halvdel er den røde Nai, dette hentyder til mor.
PAI 2019 vandt Jyllands-Postens test om vine det matcher til stenbiderrogn.
På grund af vinens struktur kan PAI virkelig benyttes bredt. Med dens syrlighed og lidt yoghurt-noter fra den malolaktiske gæring vil det her være perfekt til stenbiderrogn med creme fraiche. Fisk med lidt struktur eller med lidt tungere saucer vil også være godt. PAI kan dog også med stor fordel nydes i solen med lidt salte mandler og lidt Pata negra skinke rullet om en lille gaffel.
2020
Parker 92P
2019
Testvinder i Jyllands-Posten, feb 2021 med fem stjerner: Knitrende, mineralsk, spændstig med noter af havluft og saltvand, ret genial til stenbiderrognen. 91 point.
2018
Parker +92P: "Pai" means "father" in the Gallego language, and the 2018 Pai, a pure Albariño, is the evolution of a wine that years ago had been called Edición Especial. This is a mellower wine. In 2011, Albamar started making this without malolactic, but in the past, the wines had malo, so this is a little like the original wine, a coupage of wines with and without malolactic (like his father used to do), looking for a little more balance and unctuosity, with a little more weight. This may be a bit different every year, achieved from a different blend, but in 2018, it was a blend of the Albariño from a new 2,500-liter oak foudre and a second use 500-liter foudre, but with malolactic, plus a 2,000-liter stainless steel tank without malolactic. This gave the wine a little more weight in the fresher and more citrus 2018 vintage. It has more volume and weight than the Albamar and a creamy touch from the malo and the oak. If has the classical saltiness, but the acidity is mellower. This made up some 5,000 liters that filled around 6,500 bottles.
June 2020 Week 2, The Wine Advocate, Luis Gutiérrez
150,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.