Hvis du står med ben i din lammebov, så skal de(t) skæres ud. Det er faktisk ikke så svært, du skal egentlig blot starte med at fjerne bovbenet (det flade ben) ved at skære rundt om benet. Du starter ude ved kanten. Der er fine og informative videoer på nettet, som viser dig, hvordan du fjerner benene. Jeg fandt inspiration hos Jan Friis-Mikkelsen.
Tænd ovnen og sæt den på 220 grader, og få skænket dig et glas vin, du skal jo til at lave lam.
Fjern de største scener. Læg boven med skindet mod skærebrættet. Hvis kødet nogle steder er meget tykt, så kan du forsigtigt skære ned i kødet, så din bov fylder mere, når den er rullet ud. Salt og peber på kødsiden og gnid noget hvidløg ind i kødet også. Skær 10 champignons i skiver, fordel dem og en håndfuld persille i boven. Riv skallen af den rengjorte citron og fordel dette ovenpå svampe og persillen. Rul den sammen og bind snor rundt om.
Tag en bradepande og fordel grøntsager og krydderurter i bunden af bradepanden. Din sammenrullede lammebov placeres oven på bundlaget af gulerødder og andre grøntsager, som du har brugt. Når ovnen er på de 220 grader, så stiller du lammeboven ind i ovnen, og giver den god varme i 20 minutter. Derefter skruer du ned på 110 garder og hælder 2/3 af din Porter ved.
Efter 2 timer kan du evt. forberede nogle kartofler som tilbehør i ovnen, her skal du under alle omstændigheder skrue op til 160 grader. Dine kartofler er blot kartofler skåret i både med lidt salt, peber og olie, som du fordeler i bradepanden.
Efter ca. 3 timer er det hele parat. Giv evt. lige kartofler de sidste 10-15 minutter på “grill”, så du får lidt sprødhed ind i kartoflerne. Imens kartoflerne får den sidste varme, så kan kødet hvile sig lidt på et skærebræt.
Du må gerne dyrke lidt styrke, strutur og smag. Matsanko fra Aseginolaza & Leunda eller måske field-blendet fra Tierra Prometida vil begge være gode løsninger. Du kan også gå Bourgogne med specielt Pierrrefitte fra Changarnier.
1 udbenet lammebov på ca. 1-1-,5 kg
4 fed hvidløg
1 mørk øl (jeg brugte Limfjords Porter)
2 løg
1 bladselleri
2 gulerødder
2 stængler frisk rosmarin
To store håndfuld bredbladet persille
15 champignon – gerne de mørke
4-5 stængler frisk timian
1 øko citron
1 stang kanel
Du har ikke tilføjet noget til kurven.