Præcis albariño fra troldmanden bag Bodegas Albamar.
155,00 kr.
Xurxo Alba lever et liv med fokus på vinen og druen. Da vi for en del år siden smagte netop denne her albarino i Spanien for første gang, der stod det klart, at ham her skulle vi snakke med. Der er en direkthed, lethed men også nerve i Xurxos vine, som er absolut helt unik og super indtagende.
Det viste sig dog hurtigt, at Xurxo er i marken eller i kælderen stort set hele tiden, og han er faktisk ret svært at få fat på. Så da vi endelig fik fat på Xurxo i slutningen af 2019, så var der smil fra det ene øre til det andet – og da vi først fik smagt de mange forskellige vine fra Xurxos hånd i begyndelsen af 2020 i en lille krog af Spanien, så kunne smilet ikke komme af vores ansigter igen.
Xurxo laver mange forskellige vine. De kan være sjove, finurlige, lækre og naturlige vine. men de er altid personlige og de tager altid udgangspunkt i historien og nutiden på en og samme tid, men på trods af de mange forskellige vine og stilarter, så starter det hele med den her albarino, som er Xurxo entry og definerende albarino, hvis man overhovedet kan tale om “entry”, når det gælder Xurxo.
Albariño bruges flittigt i Galicien, men det er kun i Rias Baixas, at vinen er en enkelt-drue vin. Druen byder på høj syre og en tyk skal. I syre-stil minder den lidt om riesling, men den er sin egen. Behandlet korrekt, byder vinene her fra Rias Baixas på salt, flint, syre, friskhed, skarphed, spændstighed og præcision. Rias Baixas ligger lige på den spanske side ved grænsen til Portugal, hvor de bruger albariño til Vino Verde vinene og Atlanterhavet er den anden nabo. Salnes ligger dog et stykke oppe ad kysten, og stilarten er ikke som i Portugal.
Modsat mange vingårde i Rias Baixas benytter Albamar sig næsten aldrig af malolaktisk gæring. Derved står vinen langt mere skarpt og med en tilstedeværende syre og nerve end de øvrige vine fra området. Det skal dog siges, at der er flere og flere der også er begyndt at undertrykke malo’en. Sammenligningen med Riesling, som albariño ofte sammenlignes med, forstås til fulde, men tag endelig ikke fejl – de to vintyper er slet ikke ens, og det er uretfærdigt overfor dem begge at hævde andet.
Albamar 2023 har ligget dels på stål og dels på 2.500 liter fudres (15-20%) i omkring 8 måneder. Som i 2021 og 2022 har 2023 også ligget med bærmen, hvilket netop er med til at skabe en balance op imod syren og fravalget af den malolaktisk gæring. Tag dertil den store indflydelse fra det kolde og blæsende Atlanterhav og en sur jordbund præget af granit, så har du en magisk opskrift på vin i den absolutte verdensklasse! 2023 er lidt en mellemting mellem 2021 og 2022. Så du får her lidt mere nerve og spændstighed, end der var i 2022’erne, men mere frugt end de 2021. Det er hurtigt blevet af de absolutte favoritter af denne her vin.
Druerne stammer fra forskellige marker i området Val do Salnés, der netop er hjemstedet for nogle af de bedste marker i Rias Baixas, og ligger helt ned til havet. Så vidt muligt tilstræbes en økologisk tilgang i markerne, og altid økologisk og minimalistisk tilgang i kælderen.
Blæksprutte og skaldyr er helt oplagt, men kan bruges til alt ikke for tungt fisk og hvidt kød, hvor du gerne vil have lidt syre og stuktur med i glasset. Asparges er også et godt match og en tomatsalat er perfekt. Prøv også skaldyr fra dåse. Eller når julen kommer, så til en sildemad.
2023 årgang
+93P, Parker.
93P og 5 stjerner Vintanker "En nervefyldt, svagt flæsket næse byder på nymodne stenfrugter, sød citrus, lidt jordbund og en blød mineralitet, og en smooth, flygtigt cremet palette på stenfrugtet syrlighed, et modent, lidt sødmepræget eksotisk stik, en citrusset spændstighed og en nærmest krydrende salinitet, et helt diskret prik i gummerne og en favnende, gulgrøn syre."
2021 Årgang
5 stjerner Gastro
6 hjerter (ud af 6) Vino y Tapas "vin i verdensklasse"
2020-årgang
James Seckling 93P
Parker 93P
2019-årgang
92P Parker
5 stjerner gastro "Spiller han falsk, ham Xurxo Alba Paldin? Har han ikke gehør? Er han kunstner, fritænker eller bare skør og lever i en anden verden? Hans vinøse "musik" rummer ofte en skævhed, en interessant ridse i lakken, noget, der afviger fra perektionen, som jo bekendt bare er lig med kedelighed. Hans spritfriske albariño spiller dog inden for rammer af, hvad vi normalt forstår ved vestlig vinøs "musik". jeg kunne nemt kalde den grüner veltliner, fuld af hvid peber og atlantisk saltvand, agurkesaft, limeskal og rammer præcis dér, hvor Rias Baixas skal ramme - lige ned i en tallerkenfuld friterede anjoser med karamelliseret citron. hold da kæft, der smager godt! René Langdahl
155,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.