Original price was: 1.115,00 kr..925,00 kr.Current price is: 925,00 kr..
Bag det kringlede og nærmest umuligt-at-udtale-navn Aseginolaza & Leunda finder du ungdomsvennerne Jon & Pedro. To drenge der næsten er indbegrebet af en umulig historie. Uden nogen vinuddannelse bag sig besluttede de sig for at lave vin.
Beslutningen om at lave vin de traf i 2015. Det skulle, naturligvis, af alle steder naturligvis være i Navarra, hvor de er født og opvokset.
Det skulle være en stilart, der ikke længere ses i Navarra. En stilart der afspejler den historiske tilgang til vinen. Naturligvis på garnacha-druen, der har et historisk tilhørsforhold til Navarra. Inden man begyndte at hive de gamle planter op, og så plante internationale soter i stedet for. Håbet var, at det kunne bringe succes til et område, der har stået i skyggen af Rioja i meget lang tid.
De internationale sorter var ikke en succes for Navarra, og fik det blot det nordlige område, der i øvrigt ligger klods op ad Rioja, længere ned på kvalitetsranglisten af appellationer i Spanien.
Jon & Pedro blev opdaget allerede i 2018/2019 og fandt hurtigt vej til de spanske Michelin-restauranter. En del af forklaringen er klart, at Luis Gutiérrez (Parker/Wine Advocate) allerede til deres 2018-årgang gav +92P til Camino de La Torraza; og der skal da heller ikke herske tvivl om, at den fortsatte forelskelse fra Luis G. har været med til at skabe en stor scene for venneparret. I 2021 var den laveste score +91P og 95P var den højeste.
Senest i marts 2024 har Tim Atkin netop kåret Cuvee Las Santas til at være DEN bedste rødvin i Navarra i 2024-rapporten, hvor vinen får hele 98point. De ligger i øvrigt også nummer 3 og nummer 10 på top10-listen af de 100 bedste vine i Navarra.
På vores hjemlige breddegrader har Gastro smidt fem stjerner efter Txuria og Cuvee og hele 6 efter Kauten. RenéLangdahl.com har haft Birak, Matsanko og Otsanko på liste over ugens yndlingsvine.
Du skal naturligvis ikke bare drikke det her, fordi det scorer højt hos Parker, Tim Atkin, Gastro eller René Langdahl, men fordi det bare smager hamrende godt; og med priser der virkelig viser, hvad Spanien kan i forhold til pris og kvalitet.
Du kan læse mere om Jon & Pedro lige her. Den korte historie er at de begge er uddannet på universitet i Pamplona, hvor de læste Miljøvidenskab. Det har de taget med ind i deres arbejde med de gamle vinmarker. Vinmarker der udvælges meget omhyggeligt. Jon & Pedro finder gamle og nedlagte garnacha-marker, som reetableres. Det kan tage år, før markerne er oppe på et normalt høst-niveau. Lige nu arbejder de på 15-20 marker. Den mindste er under 0,5ha. De er fordelt over hele Navarra. Ikke en nem måde at dyrke druer på….
I kælderen er der tale om lav-intervention. Ingen nye fade, minimal svovl, cement, ingen filtrering, naturlige processer for klaring og specielt fra 2022 og frem arbejder de virkelig med lav ekstraktion.
De seks vine i kassen:
Birak 2023 – Den eneste røde fra 2023, som er frigivet. Jon & Pedro beskriver det selv om en ungdommeligt billede af gammel garnacha. 90% garnacha og 10% tempranillo. Alle stilke er fjernet, så der er ingen grønne eller bitre noter. Omkring 1/3 af mosten har ligget på gamle fade, eller bare stål. Ren frugt. Drik den samme dag som den åbnes. René Langdahl har haft 2022-årgangen vinen på listen over “Ugens Yndlingsvine”. 2023 er mere ren med et mere friskt udtryk. Det smager forrygende. 92P hos Parker.
Cuvee, 2021 – garnacha 75%, mazuelo 20% og tempranillo 5%. Måske et af de flotteste blends, som jeg har prøvet i meget lang tid. Mazuelo er det spanske navn for carrignan. 40% af druerne er lagt nederst i karret med stilke. Delvis carbonic maceration, og til sidste 8 måneder på 225l brugte træfade. Har +93P hos Parker og fået 5 stjerner i Gastro.
Txuria, 2023. – 100% viura tilsat sur lie. Smager bare godt! 2022 løb med fem stjerner i Gastro. Druerne er sat tilbage i 1950’erne, og dermed er du også sikret, at det ikke er en af de nyere viura-kloner, der har større bær og mindre smag, men den “ægte” viura, hvorfra der virkelig kan laves stor hvidvin. Hele 94P hos Parker.
Camino de la Torraza, 2020 – 70% mazuelo og 30% garnacha. Her er det ikke garnacha der er den styrende, men derimod mazuelo (carignan). Single vineyard (La Torraza) der er på blot 0,45ha. Druerne sat i 1960 på en skråning(terrasse) der ligger ned til Ebro-floden. Her har de ladet 15% af klaserne være hele, og det har ligget 10 måneder på brugte franske fade, Har 93P hos Parker.
Camino de Auritz, 2021. Helt ny parcel fra de to drenge, der løb med +93P hos Parker. Det bliver en stor vin fremad. Stort potentiale.
Den 6. og sidste flaske i smagekassen er Matsanka. 70% garnacha og 30% tempranillo. Helklasser. Spontan fermentering. Masser af frugt – 95P hos Atkin. Drik den over 4 dage – den åbner sig bare mere og mere. Den har også været på listen over “Ugens Yndlingsvine” hos René Langdahl. Rødt kød!
Jeg ved godt, at Navarra ikke er the go-to-place, men her gemmer der sig en stor og flot overraskelse til dem, der tør prøve. vin på et ufatteligt højt niveau. Ganske enkelt!
Normalprisen er 1100kr – du får den til blot 945kr.
Original price was: 1.115,00 kr..925,00 kr.Current price is: 925,00 kr..
Du har ikke tilføjet noget til kurven.