145,00 kr.
Rioja UDEN fad - som fra før verden gik af lave
Roberto Olivan er udbryder og modsat 95% af alle vinmagere i Rioja, så tager Tentenublo, der er Robertos lille bodega, udgangspunkt i terroir i stedet for fad og mængder. Xérico er et gennemført eksempel på vin, der tager udgangspunkt i traditioner og terroir og ikke den klassiske vinstil, der ellers produceres endeløse af flasker af, hvert år i området. Roberto etablerede Tentenublo for nogle år tilbage. Læs mere om ham og den lille bodega lige her.
Xerico er lavet på 85% tempranillo og 15% viura. Viura er hvidvinsdrue, og er i den grad med til at give vinen friskehed og syre. Planterne på marken er mellem 15 og 50 år gamle, og vokser i goblet-buske på skråninger omkring den lille landsby Vinaspre, der ligger op til de kanbriske bjerge. Alt er økologisk og bæredygtigt.
I kælderen sker fermenteringen i åbne fade med en let battonage, inden mosten kommer på cement og bliver på cement, indtil mosten kommer på flask. Det sker typisk 6-8 måneder senere.
Alavesa ligger højere og mere ude mod vest end de øvrige meget varmere Rioja-områder. Vi er faktisk helt inde i Baskerlandet, når du rammer Alavesa. Du får altså påvirkning af Atlanterhavet med i disse Rioja-vine, dertil kommer at højderne spiller markant ind; og det bliver bare lækkert og anderledes i forhold til traditionel Rioja.
Selvom vi er tættere på Atlanterhavet, så stopper den kantanbriske bjergkæde typiske de tunge og regnfyldte skyer, der kommer nord fra. Dermed beskyttes området en smule, men på trods sker det ikke sjældent, at hagl rammer markerne - og navnet Tentenubo er faktisk navnet på klokkerne, som der ringes på, når haglen rammer området. Et varslingssystem, der går langt tilbage.
Selvom der blot er to forskellige druer i Xerico, så er der faktisk stadigvæk tale om mange forskellige druer, dette da Roberto gør en stor dyd ud af, at der er mange forskellige kloner af den enkelte sort på marken. Det skaber kompleksitet i vinen, men er også med til at modstå sygdomme i marken. Det afspejler også hvor Roberto tror på vinen skabes: marken!
Xerico er vin som man lavede i gamle dage i Rioja - her med moderne viden og stort fokus på terroir. Hvert år skifter Roberto billedet på forsiden ud. Altid et billede fra familien, der har lavet vin i fire generationer. 2018-billedet er Robertos farfar, der pryder.
Her skal der kød på bordet, men gerne kød og tilbehør der skal have nogle saft og friskhed.
Parker Wine Advocate 92P
Spritnyt/DinVinguide, Thomas Rydberg: 5/6 Stjerner: "Blend af tempranillo og viura fra Rioja, modnet på cement. Meget syrligt udtryk med røde bærnoter især ribs med kølige krydderier og lette urtede noter. Stadig en del tannin men virker balanceret og meget atypisk Rioja. Spændende vellavet vin. 92P"
Vino y Tapas -5/6 hjerter, og skriver bl.a. "Xérico 2018 er lavet på tempranillo (85%) og hvidvinsdruen Viura (15%). Det er en afsindig elegant vin, der har en dyb, rød farve, dufter af sorte og røde bær og den har en friskhed i frugten som måske stammer fra hvidvinsdruen. Smagen er intens – der er både kirsebær og lakrids, der er bløde tanniner og en behagelig syre. Samtidig er der en slags mineralitet i smagen og en anelse salt – måske fra cementtankene eller jorden og påvirkningen af vinden ude fra Atlanterhavet. Xérico 2018 kan drikkes til grillede grøntsager, lamme- eller kalvekød, ibericogris eller vildt. Jeg valgte at lave en ret med lammekød, auberginer, rød peber, tomat og frisk persille. Det var et perfekt match. Vi smagte vinen før, under og efter maden, og den blev blot mere og mere rund og fløjlsblød over tid. En afsindig god Rioja!"
Jyllands-Posten 90P
145,00 kr.
Du har ikke tilføjet noget til kurven.