Cart 0 0,00 kr.
MIN SIDE
Kom nærmere
Aseginolaza & leunda
Vingården arbejder efter bæredygtige principper eller er økologisk

Tentenublo

Xérico, 2018, Tentenublo, Alavesa, Rioja, Spanien

|
Thomas Rydberg
Navarra
Rioja Alavesa
|
Spanien

145,00 kr.

/stk

På lager

Køb nu og optjen 3 DKK pr. stk.!
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK

Beskrivelse

Rioja UDEN fad – som fra før verden gik af lave

Roberto Olivan er udbryder og modsat 95% af alle vinmagere i Rioja, så tager Tentenublo, der er Robertos lille bodega, udgangspunkt i terroir i stedet for fad og mængder. Xérico er et gennemført eksempel på vin, der tager udgangspunkt i traditioner og terroir og ikke den klassiske vinstil, der ellers produceres endeløse af flasker af, hvert år i området. Roberto etablerede Tentenublo for nogle år tilbage. Læs mere om ham og den lille bodega lige her.

Xerico er lavet på 85% tempranillo og 15% viura. Viura er hvidvinsdrue, og er i  den grad med til at give vinen friskehed og syre. Planterne på marken er mellem 15 og 50 år gamle, og vokser i goblet-buske på skråninger omkring den lille landsby Vinaspre, der ligger op til de kanbriske bjerge. Alt er økologisk og bæredygtigt.

I kælderen sker fermenteringen i åbne fade med en let battonage, inden mosten kommer på cement og bliver  på cement, indtil mosten kommer på flask. Det sker typisk 6-8 måneder senere.

Alavesa ligger højere og mere ude mod vest end de øvrige meget varmere Rioja-områder. Vi er faktisk helt inde i Baskerlandet, når du rammer Alavesa. Du får altså påvirkning af Atlanterhavet med i disse Rioja-vine, dertil kommer at højderne spiller markant ind; og det bliver bare lækkert og anderledes i forhold til traditionel Rioja.

Selvom vi er tættere på Atlanterhavet, så stopper den kantanbriske bjergkæde typiske de tunge og regnfyldte skyer, der kommer nord fra. Dermed beskyttes området en smule, men på trods sker det ikke sjældent, at hagl rammer markerne – og navnet Tentenubo er faktisk navnet på klokkerne, som der ringes på, når haglen rammer området. Et varslingssystem, der går langt tilbage.

Selvom der blot er to forskellige druer i Xerico, så er der faktisk stadigvæk tale om mange forskellige druer, dette da Roberto gør en stor dyd ud af, at der er mange forskellige kloner af den enkelte sort på marken. Det skaber kompleksitet i vinen, men er også med til at modstå sygdomme i marken. Det afspejler også hvor Roberto tror på vinen skabes: marken!

Xerico er vin som man lavede i gamle dage i Rioja – her med moderne viden og stort fokus på terroir. Hvert år skifter Roberto billedet på forsiden ud. Altid et billede fra familien, der har lavet vin i fire generationer. 2018-billedet er Robertos farfar, der pryder.

Hvad Spiser Man Til Xerico?

Her skal der kød på bordet, men gerne kød og tilbehør der skal have nogle saft og friskhed.

Fakta for vinnørden

Land
Spanien
Område
Rioja Alavesa
Vinhus
Tentenublo
Vinmand
Roberto Olivan
Druer
Tempranillo og Virua
Serveringstemperatur
12-14 grader
Landbrug
Økologisk
Alkohol
14%
Allergener
Indeholder sulfitter
Størrelse
0,75l
Produktion
28600 flasker
Gemmepotentiale
Drikkes inden 2027
3 HURTIGE OM

Tentenublo

● Der arbejdes med små parceller/marker. De 10 hektar er fordelt på 31 små marker
● Alt er økologisk (og certificeret fra 2020)
● Med højder på omkring 600 meter er det en helt speciel vinstil, som Roberto står for

Andre anmeldelser

Parker Wine Advocate 92P

Spritnyt/DinVinguide, Thomas Rydberg: 5/6 Stjerner: "Blend af tempranillo og viura fra Rioja, modnet på cement. Meget syrligt udtryk med røde bærnoter især ribs med kølige krydderier og lette urtede noter. Stadig en del tannin men virker balanceret og meget atypisk Rioja. Spændende vellavet vin. 92P"

Vino y Tapas -5/6 hjerter, og skriver bl.a. "Xérico 2018 er lavet på tempranillo (85%) og hvidvinsdruen Viura (15%). Det er en afsindig elegant vin, der har en dyb, rød farve, dufter af sorte og røde bær og den har en friskhed i frugten som måske stammer fra hvidvinsdruen. Smagen er intens – der er både kirsebær og lakrids, der er bløde tanniner og en behagelig syre. Samtidig er der en slags mineralitet i smagen og en anelse salt – måske fra cementtankene eller jorden og påvirkningen af vinden ude fra Atlanterhavet. Xérico 2018 kan drikkes til grillede grøntsager, lamme- eller kalvekød, ibericogris eller vildt. Jeg valgte at lave en ret med lammekød, auberginer, rød peber, tomat og frisk persille. Det var et perfekt match. Vi smagte vinen før, under og efter maden, og den blev blot mere og mere rund og fløjlsblød over tid. En afsindig god Rioja!"

Jyllands-Posten 90P

145,00 kr.

/stk

På lager

Køb nu og optjen 3 DKK pr. stk.!
Tilføj til favoritterFavorit
Tilføj til favoritter
Optjen point til dit næste køb
Kvalitetsvin matchet med opskrifter
Fri fragt ved køb over 1000 DKK
Hvaddrikkermantil
ÅBNINGSTIDER KUNDESERVICE
Man – Fre: 10:00 – 17:00
Lør – Søn: Lukket
MENU
KUNDESERVICE
ADRESSE (KONTOR)
Nybrovej 188
2800 Lyngby
Sociale medier
TILMELD DIG NYHEDSBREVET
© 2024 HVADDRIKKERMANTIL | Webshop af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Min kurv
Kurven er tom

Du har ikke lagt noget i kurven endnu.