Weissburgunder i verdensklasse
320,00 kr.
Vi har fået meget få flasker af den nye årgang, men hvis du vil prøve den vin, som Gastro i sommeren 2023 smed seks stjerner efter i 2019-udgaven og bl.a. skrevet “DET er årets hvidvin….i hvert fald på weissburgunder” – så skal du nok skynde dig og få smagt den nye årgang, som Falstaff i øvrigt tildeler flere point, end de tildelte 2019’eren, som René Langdahl blev forelsket i.
I sommeren 2019 ledte nysgerrigheden omkring Carolins weissburgunders mig til Duttweiler, hvor det ældgamle weingut, Bergdolt Lamprecht, holder til. Alene navnet lyder som noget taget ud af Stranger Things – og det viste sig næsten også at være korrekt. Det er i hvert fald vildt og fuldstændigt overrumplende, hvad Carolin Bergdolt har gang i! Turen rundt i Pfalz og Mosel var egentlig tilegnet jagten på stor riesling, og efter at have rejst rundt i en uge og smagt på 100-vis af rieslinge endte valget med at falde på Bergdolt i Duttweiler. Det var faktisk et nemt valg (sammen med Bender i Mosel)
Det var dog ikke rieslingen, der i første omgang slog benene væk under mig hos Carolin Bergdolt, det var faktisk serien af weissburgunders, som Carolin laver på gården. At alt vin fra Carolins hånd så smager fantastisk er noget helt andet – og det gælder så sandelig også de rieslinge, som der laves her. Deres entry 1L rieslingen smed Gastro seks funklende stjerner efter. I øvrigt det samme som Gastro gav 1. lage weissburgunderen, Mandelberg. Berlingske Tidendes, Rolf Sørensen, har også skamrost Carolins vine – han er dog mest til hendes Vom Graf – lavet på riesling.
Weissburgunder (kendt som pinot blanc uden fr Tyskland) bliver i stigende grad taget mere og mere alvorligt i Pfalz. Det var Carolins far, der først satte fokus på weissburgunder-druen. Kærligheden til denne drue har Carolin taget med ned i kælderen i forbindelse med, at hun har taget over. Dermed bliver Carolin 9. generation, der laver vin på det gamle kloster.
Planterne kigger mod syd. De er sat for omkring 35 år siden og står i det karakteristske “loess loam” i masser af sand og kalksten. Høsten er typisk sen. Druerne blev udvalgt og høstet ved håndkraft, udbyttet er helt nede på 5000l per ha. Det siger næsten alt.
6-10 timer med skindkontakt, og så delvist stål og delvis fudres.
Udtrykket er eksplosivt og friskt. Mange sammenligne det med chardonnay fra Chablis. Men det er det ikke. Det her er weissburgunder fra Pfalz, og det et lavet af en af de absolutte topproducenter indenfor weissburgunderen.
I øvrigt en vin (2019-årgangen), som ligger nr. 30 på James Sucklings 2021-liste over bedste tyske vine. Der er andre weissburgundere på listen, men ingen så højt som Bergdolts; og da Bergdolt i 2018 brød ind på Sucklings liste over bedste tyske vine med deres GG weisburgunder, der var der ikke andre weissburgunders på listen. Det siger næsten det hele.
Mager fisk med tekstur. Mad rig på syre. Friske tomater med røget hellefisk.
2020
Falstaff 94+ "Duftet nach Zitrone, junger Birne, roher Mandel, Jod, Wiesenkräutern, weißen Blüten und Pfirsich. Die komplexe Frucht findet ihre Entsprechung in einer vielschichtigen Gaumenstruktur: seidig texturiert, reife Säure, dichter Extrakt, saftig. Im langen Nachhall auch mineralisch grundiert."
Suckling 96P "Very smoky and concentrated with a ton of flint and chalky minerality, this is a radical and exciting expression of dry pinot blanc. The concentration of a Grand Cru white Burgundy, but with an almost Alpine freshness. Very long and silky finish. Limited production. From organically grown grapes. Drinkable now, but best from 2024."
2019
Gastro, august, 2023: 6 stjerner
Falstaff, 94P: Citrus aromas on the nose, along with a fine savouriness, flowers, some jasmine and mineral notes. The substantial palate is dense and compact, phenolic, underpinned by vivid acidity, and a pronounced salty-maritime expression, with good length.
Suckling 97P
320,00 kr.
Du har ikke lagt noget i kurven endnu.