Cart 0 0,00 kr.
MIN SIDE
Kom nærmere

Tantaka Wines

 
Find vinhus
Vinhuse-kort

Tantaka

Vinmager og stifter af Tantaka er Juanjo Tellaetxe – men med en anderledes baggrund. Han er oprindeligt præst og hyrde fra Baskerlandet, nærmere bestemt Álava – og på den måde i mere end én forstand en mand af jorden; og en mand der har taget dyder som tålmodighed, meditation og ro med ind i vin-faget.

Han voksede op i den lille landsby Artomaña i Arrastaria-dalen, hvor hans forældre dyrkede vin. Det var ikke stort eller moderne, bare en naturlig del af hverdagen. I 2017 besluttede Juanjo at genoplive familiens gamle vinmarker og skabe sit eget vinhus – Tantaka Wines.

Navnet Tantaka betyder “dråbe for dråbe” på baskisk – og det siger noget om både regnen i dalen og måden, Juanjo arbejder på. Langsomt, respektfuldt og uden at skubbe naturen i en retning, den ikke selv vil gå. Regnen falder nådesløst og konstant. Dråbe for dråbe.

Vinmarkerne ligger lidt syd for Bilbao, i cirka 300-350 meters højde, fordelt på fire små parceller i Artomaña og Delika. Jorden er rig på ler, kalk og aflejringer fra gamle floder – men det, man ikke umiddelbart ser, er det, der ligger dybt nede. Dalen hviler nemlig på et geologisk fænomen: et diapiro, som er en slags saltkuppel dannet for over 220 millioner år siden, i den geologiske periode man kalder Keuper (del af Trias-tiden). Her trængte farverige lerarter, gips og salt op gennem kalklagene og skabte – over millioner af år – det lavtliggende bassin, som i dag udgør Arrastaria-dalen. De bløde materialer i diapiro'en er siden blevet eroderet væk, og det er det, der har formet dalens karakteristiske, skålformede landskab.

I dag mærker man det måske ikke med det samme – men det salte, kalkrige præg i jorden og friskheden i vinene er ikke tilfældige. Det er et resultat af landskabets lange hukommelse. Specielt vinen, Diapiro, har disse egenskaber.

Juanjo dyrker sine marker økologisk – uden certifikat, fordi det handler om praksis, ikke papir. Alt høstes i hånden, gæringen sker spontant, og mosten får lov at ligge på bærmen i ståltanke. Ingen store armbevægelser, bare ærligt håndværk.

De primære druer er ondarrabi zuri og oondarrabi beltza, men der eksperimenteres også med f.eks. riesling og petit corbou. Og modsat de fleste producenter i området, laver Juanjo udelukkende stille vine – altså Txakoli uden perle (og uden hastværk).

Tantaka er ikke en stil, det er en filosofi. Det handler ikke om at følge markedet – men om at bevare noget vigtigt. En måde at dyrke, leve og forstå vin på, som tager lige så lang tid som det tog at forme jorden, den kommer fra. Dråbe for dråbe. hele tiden og kontant.

Find vinhus
Vinhuse-kort

Andre vinhuse

Find vinhus
Vinhuse-kort
Hvaddrikkermantil
ÅBNINGSTIDER KUNDESERVICE
Man – Fre: 10:00 – 17:00
Lør – Søn: Lukket
MENU
KUNDESERVICE
ADRESSE (KONTOR)
Nybrovej 188
2800 Lyngby
Sociale medier
TILMELD DIG NYHEDSBREVET
© 2025 HVADDRIKKERMANTIL | Webshop af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Kurv
Kurven er tom.

Du har ikke tilføjet noget til kurven.